Școala Altfel

 

An școlar 2022-2023

Perioada de desfășurare: 06.03 - 10.03.2023

Metodologie Școala altfel

 

 

 

 


 

ȘCOALA ALTFEL - 2017

           Respectând  tradiția sărbătoririi evenimentelor marcante din viața școlii, a comunității, a societății românești și nu numai, anul acesta elevi, părinți, profesori, manageri deopotrivă ne-am constituit într-o veritabilă echipă în scopul  derulării proiectului ZILELE ȘCOLII GIMNAZIALE NR. 4 MORENI - CELEBRĂM  EDUCAȚIA!, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea acesteia (1977-2017).

În planificarea proiectului, ca repere temporale, am profitat de oportunitatea de a organiza activitățile în săptămâna alocată programului educational „Școala altfel”, asigurând în acest fel disponibilitatea întregului efectiv de elevi și cadre didactice pentru  implicarea în acest demers. Ideea s-a dovedit a fi una salutară, întrucât proiectul a fost o experiență reușită, nu numai în privința realizării tuturor momentelor cuprinse în calendar, ci și a unui indicator mult mai valoros, a realizării unei coeziuni de grup, a unei avalanșe de idei, a unei sinergii care s-a simțit din faza de proiect, până la cea de încheiere a activităților.

Într-un timp scurt am reușit să mobilizăm și să gestionăm eforturile conjugate ale elevilor, profesorilor, partenerilor, sponsorilor, invitaților astfel încât în cele două zile  în care s-a derulat, 22- 24 mai 2017, această amplă activitate să aducă puternice ecouri în rândul comunității noastre. 

Au fost două zile de încărcătură emoțională uriașă, generate de revederea profesorilor care au fost „stâlpii” acestei instituții, au trasat o conduită profesională și morală de înaltă clasă, pe care au lăsat-o moștenire actualului corp didactic.

Nostalgii, nostalgii, nostalgii  ar putea fi genericul sub care s-a desfășurat festivitatea de deschidere, primirea invitaților și alocuțiunile directorilor, oficialităților și a unora dintre fostele cadre didactice. Școala, cu o înfățișare nouă și modernă, și-a deschis larg porțile pentru a primi oaspeții dragi. S-au depănat amintiri, întâmplări marcante din istoria școlii, s-a apreciat calitatea mijloacelor moderne pe care profesorii și elevii le au astăzi la îndemână, ușurința cu care se pot conecta cu întreaga lume, numeroasele surse de informare de care beneficiem acum.

Expoziția de fotografie intitulată „Școala de ieri- Școala de azi/ Vreme trece, vreme vine.... ” a avut un mare succes, a înlesnit o călătorie în timp, generând o mulțime de comentarii referitoare la evoluția spectaculoasă a învățământului românesc și la dezvoltarea școlii noastre.


Dornici să prezinte o parte din experiențele dobândite în domeniile artelor, științelor, sportului, elevii școlii noastre s-au organizat în echipe și au invitat oaspeții să asiste la atelierele de lucru, care care s-au finalizat cu produse originale, deosebit de creative. Pentru eforturile depuse, pentru performanțele susținute pe parcursul anilor școlari fie prin participări la concursuri, fie prin străduința de a se forma ca oameni cu un comportament civic dezirabil, toți elevii școlii au fost premiați, primind mici daruri inscripționalizate cu simbolurile școlii.

O altă provocare a constituit-o organizarea concursului interdisciplinar „Știința te înalță!”, desfășurat cu participarea concureanților din clasele V- VIII de la toate școlile din oraș. A fost o competiție strânsă, elevii au făcut dovada unei temeinice pregătiri teoretice, dar și-au folosit cunoștințele și pentru a realiza experimente interesante. Câștigătorii și-au meritat pe deplin laurii…

N-au fost uitați nici „piticuții”! În contextual parteneriatelor educaționale încheiate cu  grădinițele din oraș, „casa noastră” și-a deschis porțile și pentru viitorii școlari, care ne-au vizitat în aceste zile, au putut participa la activitățile de educație non-formală derulate aici, s-au familiarizat cu viața de elev.


Unul dintre cele mai apreciate momente ale proiectului a fost cel al manifestărilor culturale, în care am avut grijă să îmbinăm trecutul cu modernul, să aducem în față obiceiurile, portul și dansurile tradiționale, dar și elemente ce țin de modernism și multiculturalitate.

„Se caută sigla școlii!”-a fost genericul sub care s-a desfășurat concursul pentru identificarea celui mai reușit proiect realizat pentru sigla școlii. Copiii noștri au dovedit o dată în plus, resurse nemărginite de creativitate, de talent, dar și de îndemânare în folosirea instrumentelor TIC. Satisfacția muncii depuse a fost uriașă, câștigătorul a fost premiat în plen, felicitat de toți colegii și profesorii prezenți. Bineînțeles că momentul a fost valorizat, odată motivația crescută, pentru lansarea unei noi provocări – un viitor concurs pentru compunerea imnului școlii.

 Nu au lipsit momentele dulci- nostalgice, presărate cu umor din amintirile depănate de foștii elevi ai școlii, în cadrul activității sugestiv intitulate: Din colecția cu amintiri-  ABSOLVENT al Școlii 4. Filmul realizat prin eforturile comune ale echipei de proiect, dar și a părinților foștilor elevi, a reușit să emoționeze întreaga asistență. Au fost cuprinse imagini din timpul anilor petrecuți în școală, mesaje impresionante ale unora dintre cei care nu au reușit să ajungă la acest eveniment, au fost omagiați profesorii valoroși ai școlii, s-au adus felicitări actualei echipe pentru eforturile susținute de a crea elevilor un cadru prietenos în care să  se dezvolte armonios.

Dar cel mai impresionant moment al maratonului de activități a fost oferit de Gala directorilor și a profesorilor, decernarea diplomelor și trofeelor foștilor directori și profesori ai școlii.La ceas aniversar a fost episodul acestei frumoase povești  în care profesorii și directorii generațiilor trecute ne-au prezentat trăirile lor, ezitarea inițială de a participa la eveniment, bucuria imensă a revederii colegilor și foștilor elevi, bucuria lucrului bine făcut, dovedit de evoluția elevilor lor, speranța în împământenirea unui învățământ de calitate pe meleagurile morenare, prin promovarea unor valori fundamentale, cu caracter peren. De asemenea și-au manifestat dorința de a așterne în Cartea de onoare a școlii gânduri care vor rămâne posterității, care vor face de neuitat trecerea lor prin acest tunel al timpului, în chintesența lui numit „viață de dascăl”.


Rezultatele așteptate, preconizate la inițierea proiectului, au fost cu mult depășite. Am reușit să provocăm implicarea voluntară a elevilor și părinților în activitățile noastre, să-i determinăm să dorească să fie alături de noi și totodată am atins dezideratul de creștere a imaginii școlii la nivel local și județean. Dar poate că rezultatul cel mai important este acela al coeziunii, al acțiunilor conjugate al tuturor cadrelor didactice pentru lucrul în echipă- organizat,creativ, armonios, eficient.


A fost o experiență frumoasă, o activitate reușită, care ne dă încredere în forțele noastre și care ne-a pregătit pentru noi provocări.

 

AN ȘCOLAR 2017 - 2018

ȘCOALA ALTFEL